Mitä on TFCD kuvaus?


Valokuvaharrastaja Oulu

Mitä on TFCD kuvaus?


Sanat lyhenteiden takana


Filmiaikana puhuttiin TFP kuvauksista, mikä tuli sanoista Time for Print, eli aikaa printtikuvia vastaan. Digitekniikan yleistyessä alettiin käyttämään lyhennettä TFCD (Time for CD), eli kuvien toimitus siirtyi CD-levyille.

Nykyään kuvat toimitetaan yleensä verkon yli ja TFP olisi taas toimiva lyhenne (Time for Photos), eli aikaa kuvia vastaan. TFCD on kuitenkin iskostunut niin lujasti puhekieleen, että käytän itsekin tässä sitä termiä.

TFCD mallikuvaukset golfkentällä

Työtä ilman korvausta?


Osa ihmisistä harrastaa asioita, joita toiset tekevät työkseen ja siitä tässäkin on kyse. Joku harrastaa valokuvamallina olemista, joku harrastaa meikkaamista ja joku harrastaa valokuvaamista.

Voisi nopeasti ajatella, että kyseessä on "vain" harrastus, mutta usein juuri harrastus on se intohimo ja työ on vain tapa rahoittaa harrastusta. Harrastajan etuna on myös se, ettei mielenkiintoisen kuvauskeikan kohdalla tarvitse miettiä onko kuvaus kannattavaa vai ei.

TFCD kuvaukset katutanssijan kans vanhassa tehdasmiljöössä

Sopimukset helpottavat elämää


Myös TFCD kuvauksista tehdään kuvaussopimus ja yleensä riittää pelkkä sähköpostilla asioista sopiminen. Mikäli kyse on kuitenkin esim. kuvattavan henkilökohtaiseen käyttöön tai hänen henkilökohtaiseksi lahjaksi tarkoittama boudoir kuvaus ja kuviin halutaan soveltaa julkaisurajoituksia, niin siitä on syytä tehdä ihan kirjallinen NDA, eli salassapitosopimus (non-disclosure agreement).

Sopimusjuridisista ja käytännön syistä johtuen osapuolet ovat yleensä täysivaltaisia, eli vähintään 18-vuotiaita.

TFCD mallikansiokuvaukset vanhalla tehtaalla

Valokuvien määrä


Lähtökohtaisesti kaikki osapuolet saavat kaikki valokuvaajan hyväksymät ja käsittelemät kuvat käyttöönsä, ellei tästä erikseen toisin sovita. Hyviin tapoihin kuuluu, että valokuvaaja hyväksyttää myös kuvattavalla julkaistavaksi aikomansa valokuvat, eikä yleensä ole mitään syytä olla toimittamatta kuvattavalle samoja kuvia, joita kuvaaja itselleen jättää. Ammattikuvaajalta saa yleensä ostaa vain yksittäisen valokuvan kopioita tai julkaisuoikeuksia ja lopuilla hän saa tehdä mitä itse haluaa.

TFCD mallikansiokuvaukset studiossa

Esimerkkejä mihin TFCD valokuvaus soveltuu

  • Valokuvaaja haluaa testata uutta kalustoa tai uusia ideoita
  • Mallin uraa suunnitteleva haluaa kokemusta kuvattavana olosta
  • Henkilö haluaa lisää itsevarmuutta, kauniilla ja laadukkailla kuvilla itsestään
  • Kuvaaja, malli, vaatesuunnittelija tai meikkaaja tarvitsee portfolioonsa kuvia
  • Yhdistysten tapahtumat, aloittelevat artistit yms. tahot, jotka eivät voi maksaa ammattivalokuvaajan tuntikorvauksia
  • Hääkuvaukset ovat varsin suosittu kohde
  • Kun ei halua toimia kaupallisten toimijoiden yleisillä kuvausehdoilla
  • Harrastamiseen ja hauskan pitoon
Käyttökohteen rajaa lähinnä mielikuvitus tai sen puute.

Taikahuilu-oopperan kenraaliharjoitusten kuvaukset TFCD periaatteella

Vastavuoroisuus


Perusideana on, että kuvaussession tai -sessioiden aikana otetaan kuvia molempien tai kaikkien osapuolten hyödynnettäviksi. Useampi kuvaussessio voi olla tarpeen, mikäli kuvatarpeet poikkeavat esim kuvaajan, mallin, meikkaajan, kampaajan tai puvustajan osalta, samoin NDA kuvaukset on selkeyden vuoksi hyvä erottaa omaksi sessioksi. Koska taustalla ei ole kaupallisia intressejä, niin aikaa tai kuvamääriä ei tarvitse säästellä ja sitä kautta on helpompaa varmistaa osapuolia miellyttävä lopputulos.

TFCD kuvaukset katutanssijoiden kanssa parkkipaikalla

Mihin kaikkeen joutuu suostumaan?


Huippumalli haussa -ohjelma kertoo varmastikin omalla tavallaan siitä, mihin mallin pitää taipua, kun raha ratkaisee kuvauksissa. TFCD kuvauksissa jokainen päättää itse omista rajoistaan. Mikäli suuri visio oli tehdä kuvaukset savupiipun päällä tai leijonan häkissä, niin siihen tulee varautua ja sitä tulee kunnioittaa, että kuvaustilanteessa joku ei koekaan suunnitelmaa turvalliseksi tai toteuttamiskelpoiseksi.

TFCD perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta se ei tarkoita leväperäisyyttä. Aikataulut ja kuvaussession sisältö on hyvä suunnitella ja kuvausideoita on hyvä olla takataskussa muitakin kuin se pelkkä A-vaihtoehto, mikäli siihen tuleekin mutkia matkaan. Yhteistyöllä ja keskustelemalla hyvä tulee!

TFCD kuvaukset viulistin kans studiossa

Miten kustannukset katetaan?


Pääsääntönä on, että jokainen vastaa omista kustannuksistaan. Mikäli kuvauksia varten on tarvetta hankkia tai vuokrata erityisiä tiloja, laitteita, rekvisiittaa tai joku osapuolista joutuu matkustamaan huomattavasti pidempiä matkoja, on näiden kustannusten jaosta hyvä sopia etukäteen. Mikäli hankintoja voidaan käyttää uudelleen, niin kannattaa keskustella, jääkö hankinta kuvausten jälkeen jonkun osapuolen omistukseen ja maksaisiko hän silloin siitä enemmän.


Etusivulle


Copyright Marko KelhäOikeudellinen huomautus