Matkakertomus; Gran Canaria, Las Palmas


Valokuvaharrastaja Oulu

Gran Canaria, Las Palmas


Reissu varattiin Tjäreborgilta Helsingin kautta, koska sieltä lähtevien lentojen hotellivaihtoehdot olivat laajemmat ja hinnat matkoineen ja hotelleineen samoissa kuin Oulun suorat lennot mieleisiin paikkoihin.

Matkoja varatessa kannattaa huomioida, että Tjäreborg ottaa lisämaksun hotellikuljetuksista 12e/hlö (Aurinkomatkoilla sisältyi hintaan). Toisaalta tämän voi sitten laskea säästönä siinä tapauksessa, että vuokraakin auton koko loman ajalle, jolloin voi huolehtia itse omat kuljetuksensa. Lentokentältä pääsee toki myös bussilla Palmasiin tai Inglesiin. Bussiasema on noin puolivälissä Palmasia ja Inglesiä, joiden välinen matka maksaa 5,95 per henkilö. Matkatoimiston järjestämässä kyydissä ei vain tarvitse huolehtia bussien aikatauluista.

Tähän matkakertomukseen on koitettu keräillä taas kattavasti tuota hintataso-tietoa, jos joku lukija sattuu ensimmäistä kertaa saarille matkustamaan ja haluaa hahmottaa matkakassan suuruutta. Lasten ikärajoista sen verran, että pääsääntöisesti se on tuntunut olevan 12 vuotta, mutta bussissa 4 vuotta.

Lauantai 8. tammikuuta - Kohteeseen saapuminen


Lähtöselvityksessä ei ollut jonoja ja turvatarkastuskin meni nopeasti, joten pääsimme hyvissä ajoin portille odottelemaan. Kone lähti ja saapui perille kutakuinkin ajallaan. Myös perillä kaikki meni sujuvasti ja pian olimmekin sitten jo bussissa kohti Las Palmasia.

Tällä kertaa Palmasiin menijöitä oli muitakin ja itse asiassa samaan hotelliinkin useampi seurue. Tjäreborgin tapaan opas kävi bussissa vain toivottamassa hyvät lomat ja lupasi respan antavan sitten tarkemman lomainfon.

Iltapäivä vierähti sukuloinnin merkeissä, jonka jälkeen olikin myöhäisen lounaan vuoro.

Lounaspaikaksi valikoitui Bar Restaurante El Gallo Feliz, eli Kukko ravintola. Osoite on Paseo de las Canteras 35. Listalta tuli valituksi alkuun valkosipulileivät (á 1,50), pääruoaksi isompi pippuripihvi (16,25) ja lehtipihvit (á 12,25). Limukat maksoivat á 1,35 ja jälkkäriksi tuli sitten Cafe Cortado (1,00), hedelmäsalaatti (2,70) ja jäätelövalikoima "bombon delicias" (2,70). Veron osuus 2,98 (5%). Ruoka ja palvelu oli hyvää, joten paikkaa voi tämän käynnin perusteella suositella.

Kävimme illalla hakemassa myös läheisestä Hiper Dinosta vettä 8l (1,07) + pari 0,33l pikkupulloa täytettäväksi ja mukana kuljetettavaksi (á 0,42). Sen jälkeen ilta menikin levähtäen, suihkussa käyden ja telkkaria katsellen.

Suihkusta tuli aluksi vain kylmää vettä, joten alkuun tuli säikähdettyä, ettei siitä tule lämmintä ollenkaan. Käsienpesualtaasta tuli kuitenkin lämmintäkin vettä ja koska ollaan maassa, missä säännöt olivat vain suuntaa antavia, niin suihkun kääntäminen kylmälle toikin lämmintä vettä.

Kanarialla on aiemminkin tottunut siihen, ettei mm. kaikkia sähköalan standardeja noudateta, joten miksei nyt sitten joka toinen hana ja joka toinen valokatkaisija voi toimia päinvastoin kuin edellinen :)

Isommista puutteista voisi mainita vessan ikkunan, jota ei saanut kunnolla kiinni, mutta eipä tarvinnut sitten erikseen vessaa suihkun jälkeen kuivatella. Väliovi huoneistoon oli tiivis, eikä tuolla vuotamisella ollut asumismukavuuteen vaikuttavaa merkitystä.

Nukkumaan laitoimme hyvissä ajoin ja pieni univajaus huolehti unen saannin pienistä kadun äänistä huolimatta.

Sunnuntai 9. tammikuuta - Palmitos Parkin visiitti


Heräsimme kahdeksalta aamupalalle, mikä olikin melko monipuolinen. Myös espressoautomaatti oli aamupalavieraiden käytössä. Hedelmätarjonta oli harmittavan vähäistä, vaikka ne ovat olleet perinteisesti itselläni suosiossa silloin kun aamupala saarilla on tullut hotellimajoitukseen otettua.

Hotellissa oli runsaasti saksalaisia, joiden tapana näytti olevan hedelmien ja leipien hamstraus matkaan kun siirtyivät huoneisiinsa, samoin kahvia kannettiin peräti termosmukeissa pois :) No, säästöhän se on pienikin säästö, mutta kyllähän kaikki tuollainen hinnoissa tavalla tai toisella sitten näkyy. Liekkö tuossa myös yksi syy siihen, että hedelmätarjonta oli noinkin yksipuolinen.

Aamupalan jälkeen lähdimme käveleskelemään kohti Catalinan puistoa ja aika nopeasti tuli markkinatkin läpi katsottua. Vettä tihkutti muutamia pisaroita, mutta ei vielä häiritsevästi. Sääennusteen mukaan tämä päivä ja kaksi seuraavaa olisivat hieman sateisia Las Palmasin puolella, loppuviikon pysyvän sitten aurinkoisena, joten tarkoitus oli siirtyä saaren eteläpuolelle, jonne ennusteetkin lupailivat aurinkoa.

Menimme "puiston teltan" alta löytyvälle bussiasemalle ja pienen odottelun jälkeen pääsimme hyppäämään bussiin numero 30. Sillä ajoimme Yumbon ostoskeskukseen Inglesiin ja matka maksoi 5,95 per henkilö. Bussista ulos mentyämme huomasimme takana olleen bussin numero 45, joten hyppäsimme sitten suoraan siihen ja jatkoimme matkaa kohti Palmitos Parkkia. Matkan hinta oli 2,10 per henkilö.

Palmitos Parkissa oli puolipilvinen keli, kuten oli Inglesissäkin, mutta puistossa kävellessä tuli kuitenkin lämmin. Eläimet olivat kutakuinkin samat kuin aiemminkin, vain delfiinit taisivat olla uutta, sillä delfiiniallas oli saatu valmiiksi. Delfiiniesitykseen oli löytynyt esityksiä, joita ei aiemmin ole tullut nähtyä, mutta perusrunkohan on sitä samaa hyppelyä ja pyrstökävelyä. Lintuesitys ylhäällä oli muuttunut papukaijojen ja muiden "kesympien" lintujen näytökseksi, mihin lie kotkat tai haukat kadonneet. Sisäänpääsy oli aikuisilta 28 ja lapsilta 21 euroa. Jätskit Palmitos Parkissa maksoivat vajaan kolme euroa ja juomat reilun kolme euroa.

Koittaessani kuvata sisiliskoa, näytti joku espanjalaisnainen, miten sisiliskot sai pysymään paremmin paikallaan ja keino olikin varsin simppeli. Kaadetaan uteliaalle sisiliskolle maahan tilkka mehua, niin siitä hyvästä voi ihan huoletta kuvailla vaikka sentin päästä huuliaan lipovaa kaverusta.

Apina Papukaijanäytös Töyhtö
Mehua liskolle Delffiini Kuvaajia
Sisilisko Krokotiilit Papukaija

Palmitos Parkista palasimme sitten taas bussilla numero 45 Inglesiin ja koitimme tuurilla osua lähelle Plaza ostaria ja niinhän siinä kävi, että jäimme pois juuri Toro Grillin kohdalla, jossa aioimme tälläkin lomalla pistäytyä syömässä. Alkuun otimme valkosipulileivät (á 1,50), erilaisia pihviannoksia mojo-kastikkeella ja kanarian perunoilla (á 12,50) ja juomaksi limukat sekä vettä. Jälkkäriksi jäätelöannokset, suklaamousse ja Cortado. Yhteensä lasku oli 69,50 ja kuitti jäi saamatta, joten tuon tarkemmin ei nyt noita hintoja sitten hotellilla enää muistanut. Pihvit eivät olleet sellainen elämys kuin aiemmalla kerralla, mutta hyviä hintaansa nähden kuitenkin. Odotuksiin nähden ne olivat pieni pettymys.

Ravintolasta ulos astuessa tuli juuri bussi 30 pysäkille, joten ei kun kyytiin ja kohti Palmasia. Vuorilla näytti satelevan vähän enemmänkin ja myös hieman ennen Las Palmasia ripotteli hieman vettä bussin tuulilasiin. Perillä ei kuitenkaan satanut, tuuli silti hieman kolean tuntuisesti. Bussiasemalta tuli ostettua vielä yksi Cafe Cortado ja hintaakin oli vain 0,70 euroa.

Iltapäivä oltiin hotellilla ja illalla käväistiin syömässä Danubio Azul nimisessä ravintolassa, mikä sijaitsee yhdestä rannalta lähtevältä poikkikadulta. Ravintolan osoite on Sargento Llagas 37. Alkuun otimme jälleen valkosipulileivät (á 2,00), kanaa parsakastikkeessa (8,00), Pudabestin kanaa (8,00) ja iso sisäfile herkkusieni-pekoni kastikkeella (14,50). Pepsi 1,75 ja vesi 2,00/pullo. Jälkiruoaksi Cafe solo, Cafe Cortado ja Tee. Jälkiruokien yhteishinta oli 3,25 ja loppusummaan tuli vielä tuo 5% vero, eli reilu pari euroa. Pihvi oli hyvää ja joku pekonin palakin sieltä löytyi, mutta sienet eivät olleet oikein onnistuneet. Kanaruoatkaan eivät hirveästi kehuja nyt keränneet.

Syönnin jälkeen käveleskelimme hieman rannalla ja kävimme ottamassa muutaman kuvan myös hotellin kattotasanteelta. Sitten suihkuun ja unikin maittoi jälleen hyvissä ajoin.

Maanantai 10. tammikuuta - Las Palmasin turistibussikierros


Aamupalalle herättiin jälleen kahdeksalta, jonka jälkeen käveltiin Santa Catalinan puistoon ja hypättiin Las Palmas Tour turistibussin kyytiin. 24h lippu maksaa aikuisilta 15 ja lapsilta 7 euroa. Reittejä oli nyt kaksi, joista pidempää ajettiin iltasella 17.00 jälkeen. Jäimme toiselta kierrokselta vanhaan kaupunkiin, jossa kävimme aluksi istuskelemassa pullakahvilla. Kaksi kahvia, tee ja kolmet pullat tekivät 6,20. Siitä lähdimme sitten käveleskelemään ja kuvailemaan vanhaan kaupunkiin, josta sitten pikkuhiljaa valuimme takaisin ja Trianan läpi syömään paikalliseen mäkkäriin. Big Mac ateriat (á 6,20), Cuarto de libra ateria eli QP (6,10), Sundaet (á 1,85). Päälle alle euron verran veroja ja muita lisiä.

Ruokailun jälkeen käytiin Trianan liikkeitä läpi ja muutama alevaatekin löytyi. Kävelimme San Telmon bussiasemalle odottelemaan kyytiä ja siinä odotellessa otin kioskista Cortadon matkaan, hintaa oli 70 senttiä. Jatkoimme siitä sitten turistibussilla El Muellen ostariin, jossa kierreltiin myös jonkun aikaa ja ostettiin myös mäkkäristä Sundaet. Muellesta siirryimme sitten Catalinan puistoon ja sieltä lähdimme turistibussin pidemmälle reitille.

Ilma oli jo Trianasta palatessa muuttunut tuuliseksi ja bussin avonaisessa yläkerrassa piti pistää vähän lämpimämpää päälle. Aamuyöstä oli jossain vaiheessa jälleen satanut, mutta päivän aikana ei vettä tullut. Ilma oli muuten vain vähän kolean tuntuista, vaikka mittari näytti reilua pariakymmentä. Illaksi tuuli kuitenkin tyyntyi ja kun illalla kävimme syömässä, oli jo aika lämmin keli.

Vanha kaupunki Triana Patsaat
Johdotuksia Las Palmasin katuja Parvekkeita
Las Palmasin vanhaa kaupunkia Trianan katukuvaa Opiskelijoita

Iltaruoan päätimme syödä El Cerdo Que Rie nimisessä Sika ravintolassa, Paseo De Las Canteras 31:ssä. Paikka oli lähes täysi ja kiirettä tahtoi tarjoilijoillakin olla. Tilasimme alkuun tavalliset leivät (á 0,50) ja valkosipulileivät (á 1,50), joista tavalliset jäi tulematta. Pääruoaksi lihavarrasta (10,25) ja pihviannokset (á 12,50). Jälkiruoaksi Cortado (1,00), hedelmäsalaatti (2,90), jätskiannos (2,90), suklaamousse (3,75). Juomina oli 0,33l limukat (á 1,35) ja 0,5l vesi (1,10). Loppusummaan tuli vajaa kolme euroa veroja ja koska leivästä velotettiin ylimääräinen viiskytsenttiä, niin se sai sitten olla tippinä tällä kertaa. Itse ruoka oli sinänsä hyvää, mutta annoskoot tosiaankin vain iltapalaksi sopivia, kuten hienossa ravintolassa "kuuluukin olla".

Päivän turistibussiajeluista ja varsinkin illan pidemmältä kierrokselta, jolloin kaupungissa oli jo hieman ruuhkautumistakin, tuli huomioitua ylhäältä bussista mistä ruuhkat johtuivat. Maan tavan mukaan auto saatettiin jättää ajokaistalle parkkiin hätävilkku päällä kun piipahdettiin nopeasti jossain ja jos kahdesta ajokaistasta toinen oli näin tukossa, niin kyllähän se ruuhkan nopeasti sai aikaan. Sitten kun vielä taksi ottaa keskeltä risteystä matkustajia kyytiin ja yksi autokin sattuu oikeasti sippaamaan, niin onhan ison kaupungin yksi pääväylistä nopeasti aivan jumissa. Turistibussilla tuntui olevan omat säännöt, joten se kiersi välillä ruuhkat sieltä mistä parhaiten mahtui.

Tiistai 11. tammikuuta - Sioux Cityn visiitti


Aamu alkoi pilvisenä, mutta se ei haitannut, sillä suuntasimme Santa Catalinan linja-autoasemalle ja hyppäsimme bussiin numero 30. Jäimme pois Inglesissä Yumbon ostarin kohdalla, jossa kävimme syömässä vähän paremmin, jotta jaksaisimme päivän Sioux Cityssä. Kovin moni ruokapaikka ei vielä auki ollutkaan, joten päädyimme Skansen nimiseen ravintolaan. Listalta otimme pari pizzaa (á 7,00), pihviannoksen (13,50) pari limua (á 2,65) ja 0,5l veden (2,00). Veroja lisäksi se 5% loppusummasta ja mikäli jää mainitsematta, niin ravintoloiden hinnoissa veroja ei pääsääntöisesti ole, vaan ne lisätään loppusummaan. Päällisin puolin ravintola ei antanut suuria odotuksia, mutta pihvi oli todella murea ja hyvä, joten paikkaa voi kyllä suositella. Myös pizzat olivat hyviä. Palvelu sujui täysin suomeksi, vaikka alkuun tarjoilija koittikin ruotsiksi palvella. Tämä pihvi jäikin yllättäen reissun parhaaksi.

Yumbon pysäkiltä katsoimme sitten aikatauluja Sioux Cityn suuntaan ja numero 29 näytti menevän sinne, mutta juuri nyt oli pidempi tauko. Näin ollen otimme siitä vierestä sitten taksin ja ajelimme sillä Sioux Cityyn. Taksikyyti oli reilun kuusi euroa ja sisäänpääsy yhteensä 57 euroa kahdelta aikuiselta ja lapselta.

Sioux Cityssä näytti ensialkuun aika hiljaiselta, sillä portilla ei ollut pakkokuvaustakaan, kuten aiemmalla kerralla. Myöhemmin kävi ilmi, että kuvaaja oli jo poistunut paikalta ja kuvausta milloin minkäkin kanssa oli tarjolla sitten porttien sisäpuolella. Ensimmäinen esitys oli jo mennyt kun saavuimme ja toinen esitys alkoi juuri, joten pääsin rauhassa katselemaan ja kiertelemään paikkoja, muiden seuratessa esitystä. Myöhemmät esitykset tuli itsekin sitten katsottua. Saluunasta tuli ostettua limu, jätski ja jäähilejuoma, jotka tekivät yhteensä 6 euroa.

Kun kaikki esitykset olivat ohi, alkoi väki vähentyä ja mekin lähdimme pienen kierroksen jälkeen katselemaan miten päästään takaisinpäin. Kahden tilausbussin lähtö (toinen oli Finnmatkojen) tyhjensi reilut puolet yleisöstä ja kutakuinkin loput näyttivät siirtyvän sitten bussipysäkille noutoa odottamaan. Puolisen kilometriä kehnoa tietä kulkien olisi päässyt isomman tien varteen, josta menisi sitten Palmasin ja Inglesin väliset bussit, mutta sen verran lämmin päivä kuitenkin oli, ettei jaksettu lähteä kävelemään. Keli oli puolipilvistä, auringossa oli selvästi kuuma, mutta varjossa alkoi tuuli tuntua nopeasti kylmältä.

Tarantella
Sioux City
Näytös

Bussia odotellessa tuli paikalle kaksi taksia, joilta lähdimme kysymään, olisivatko ne vapaina, mutta ensimmäinen oli soitettu paikalle ja toisen taksin ehti sitten ottaa toinen porukka. Hetken päästä paikalle tuli kuitenkin useampikin taksi ja saimme niistä ensimmäisen, joten menimme sillä takaisin Inglesiin Yumbon ostarille. Taksikyyti maksoi nyt vajaan kuusi euroa ja molempiin suuntiin oli mittarit päällä, eli reitti vaikutti hieman hintaan.

Yumbossa törmäsimme ensimmäisenä Burger Kingiin, joten menimme jätskille ja kahville. Jätskit olivat á 1,65, kahvi á 1,20 ja verot 5% loppusummaan. Yumbossa teimme pieniä ostoksia ja huomasimme mm. hotelliamme lähellä olleesta liikkeestä normaalihintaisena 3,50 eurolla ostettujen aurinkolasien olevan 7,95 euron erikoisalennuksessa. Tälläkin kertaa normaalihinta kannatti :)

Inglesistä ajelimme sitten taas bussilla takaisin Palmasin puolelle ja käveleskelimme sitten hieman Palmasin pikkukatuja ja katselimme olisiko jossain sopivan näköistä ruokapaikkaa illaksi, mutta varsin hiljaiseltahan kadut vielä tuohon aikaan näyttivät. Kävimme hieman levähtelemässä hotellilla ja sitten illemmalla lähdimme taas katselemaan noita vähemmän huomioituja katuja, mutta ei niistä sitten tälläkään kertaa oikein mieleisen näköistä ruokapaikkaa löytynyt, vaikka avonaisia ravintoloita ja muitakin liikkeitä oli nyt selvästi enemmän.

Syömään päädyimme Paseo de Las Canteras 2 osoitteesta löytyvään Cara Carmelo nimiseen ravintolaan, joka siis sijaitsee rantakadun alkupäässä. Paikka on heti ulkoakin katsottuna siistin oloinen ja sitä se oli muutenkin. Pöytään tuotiin heti alkuun leivät ja niille kastikkeet, vaikkei niitä tilattu, eli laskulle näistä tuli 1,20 per henkilö. Tiedä sitten olisiko maksua mennyt, jos olisi jättänyt syömättä, mutta ruoan kanssa tullut uusi kolmen leivän satsi jätettiin koskematta ja sen tarjoilija sitten veikin pois.

Täältä tilasimme grillivartaita (á 12,50) ja pihvin grillattuna (á 15,50), sekä juomiksi limukat (á 1,70) ja litran vesi (3,00). Vedet ovat olleet joka paikassa pullotettua ja hapottomia, eli "sin gas". "Con gas" olisi sitten hiilihapollinen vesi ja tuon eron muistaa esimerkiksi Cafe con lechestä, eli kahvi maidolla. Jälkiruoaksi tilattiin jäätelöt ja suklaamousse (á 4,00), sekä Cortado (1,20). Loppusummaan lisäksi ne viiden prosentin verot. Pihvi ja vartaat olivat erittäin hyviä, mutta kummastutti kastikkeen täysi puuttuminen. Myös naapuripöytään tulleet erilaiset pihvit eivät kastiketta sisältäneet, joten jotain jäi huomaamatta tai sitten tämä kuuluu vain ravintolan tapaan. Annoksiin tuli uuniperuna ja paistettu paprika, joka näkyi olevan muihinkin pöytiin menevillä lautasilla vakiona.

Keskiviikko 12. tammikuuta - Las Palmasia kierrellen


Keskiviikkona lähdimme aamupalan jälkeen katsomaan El Corte Inglesin tarjouksia, mutta eipä hinnat juuri Stockan hulluilta päiviltä eronneet. Jos olisi ihan ajan kanssa alkanut etsiä, niin jotain olisi saattanut löytyä, mutta eipä nyt ollut tarvetta millekään erityiselle. Myynnissähän näissä kahdessa seitsemänkerroksisessa tavaratalossa oli kaikkea mahdollista, aina lemmikkieläimistä auton renkaisiin ja huonekaluihin asti. Esimerkiksi Maine Coonin vähän varttuneempi pentu oli puolentoista tonnin hintainen ja asusteli ikävän näköisesti reilun neliön kokoisessa lasikopissa. Myös muualla kaupungilla oli eläinliikkeitä, joissa eläimet olivat melko ahtaissa oloissa ja valinnanvaraa oli freteistä kilpikonniin ja koiranpentuihin. Yöaikaan kadunvarsien eläinkauppojen luukut olivat kiinni, joten tiedä sitten onko liikkumatila kuinka pitkään tuollainen.

El Corte Inglesin jälkeen piipahdimme kadun päässä olevalla mäkkärillä jätskillä, kahvia ei nyt sattunut olemaan, joten käveleskelimme sitten pienen mutkan kautta rantakadulle ja joimme kahvit siellä. Kahvi mustana maksoi euron ja Cortado euro kakskymmentä, eli hinnoissa oli havaittavissa pieni rantalisä.

Aamulla ulos katsoessa tuli huomioitua poliisiauto parkissa sivukadulla, johon ikkunamme olivat ja takaisin hotellille tultuamme huomasimme, että tummien parveilu oli siirtynyt hotellin luota lähemmäs rantaa. Hotellin kohdalla huomasimme sitten syyn, sillä poliisit olivat parkissa edelleen ja työmiehet olivat rakentamassa hotellin aidan päälle istumista hankaloittavia esteitä. Mielenkiintoinen huomio oli auton mellakkavarustus, eli metalliset ikkunaverkot sun muut, joihin kotimaassa harvemmin törmää. Hotellista oli siitä sivukadun puolelta muutama kortteli rantaan ja etuoven puolelta menevää vilkkaampaa katua vasemmalla jatkamalla pääsi aika suoraan Santa Catalinan puistoon, joten hotellilta pääsi kyllä turvallisen oloisesti liikkumaan eri ruokapaikkoihin iltasellakin.

Lounas meni vähän pitkäksi, joten käväisimme pikaisesti läheisellä mäkkärillä. Koska kahvia ei edelleenkään saanut, päätin ottaa hotellin vierestä eräästä baarista Cortadon matkaan. Baaritiskillä ei ymmärretty englantia, enkä muistanut miten asia espanjaksi ilmaistiin, mutta kun olin jo luopua toivosta ja pyysin vain Cortadon, niin baarissa ollut asiakas kysyi haluanko sen matkaan ja kun sanoin juuri sitä yrittäneen sanoa, niin hän sitten ystävällisesti kertoi baarimikolle mitä koitin sanoa. Eli taas yksi uusi asia opiskeltavaksi, mikä on tietenkin vain hyvä, sillä käytännön tilanteissahan se kieli päähän parhaiten jää. Cortadon hinta oli 80 senttiä ja matkaan Cortadon tai minkä tahansa evään saa lisäämällä perään "es para llevar", eli se tulee matkaan. ääntämisohjeita esimerkkien kera löydät esimerkiksi edu.fi osoitteesta ja sieltä etälukion espanjan materiaali.

Tupakointikielto ravintoloissa oli viimein saatu täälläkin voimaan ja uutisista päätellen se ei ole ollut kaikille helppoa. Joissain baareissa oli baarin sisäpuolella oven pielessä tyhjät tuhkakupit, mutta baarin edustan jalkakäytävä oli täynnä tumppeja, jossa tupakointi nyt näytti tapahtuvan. Ravintoloitsijoiden intresseissä ei liene julkisivun siistinäpito tai sitten tyhjänpäiväinen roskaaminen on vain mielenosoitusta kieltoa kohtaan. Samoin muutamat ravintoloitsijat ottivat mieluummin sakot, kuin kielsivät tupakoinnin. Jalkakäytävien siivoamisesta näytti (haalareiden perusteella) hoitavan kaupungin työntekijät.

Illallisen kävimme syömässä Novilla Precoz nimisessä ravintolassa, mikä sijaitsee osoitteessa Calle Portugal 9. Palvelu oli todella huonoa, eikä ruoka yhtään parempaa, joten ehdottomasti oman historian huonoin ravintolakokemus. Varsinkin kun ottaa huomioon, että Inglesin ostarista sai randomina huomattavasti mureamman pihvin, johon veitsi todella upposi kuin sulaan voihin ja syömättäkään ei ole pihvit vuosiin missään jääneet.

Ruokailun jälkeen jatkoimme sitten jälkkärille Cafe Sueciaan, joka sijaitsee Tomas Millerin alkupäässä. Pullat ja suodatinkahvi maksoivat alle kympin kolmelle ja tätä paikkaa voi tosiaan suositella, jos haluaa mahdollisimman kotoisan kahvilaelämyksen.

Las Palmas
Las Palmas
Surffarit

Torstai 13. tammikuuta - Shoppailua ja käveleskelyä


Aamupalan jälkeen lähdimme käveleskelemään Las Arenaksen ostarille ja teimme joitain ostoksiakin, sekä söimme pikaisen lounaan mäkkärillä. Hotellille tulimme taksilla (2,85) ja siitä lähdimme sitten hetken päästä El Corte Inglesiin, josta myös teimme joitain tuliaisostoksia.

Hotellille palatessa kävimme hakemassa kaupasta lisää limukkaa ja vettä, jonka jälkeen menimme kattoterassille paistattelemaan hetkeksi auringossa. Kattoterassin baarista ostettiin kahvit (á 0,80).

Auringonoton ja peseytymisen jälkeen käytiinkin sitten käveleskelmässä taas pieni kierros kaupungilla ja sittenpä kello alkoikin näyttää illallisaikaa. Tänä iltana halusimme varmistaa hyvän ruoan ja menimme syömään jälleen El Gallo Feliz ravintolaan, mikä sijaitsi siis Paseo De Las Canteras 35:ssa.

Tällä kerralla otimme listalta valkosipulileivät (á 1,50), erilaisia pihviannoksia (á 12,75 - 16,25), limukan (á 1,35) ja 0,5l veden (1,10). Jälkiruoaksi otimme hedelmäkoktailin (2,90), jääteloannoksen (3,75), suklaamoussen (3,25), Cortadon (1,00), Cafe Solon (1,00) ja teen (1,10). Veroja loppusummaan viisi prossaa, eli reilu kolme euroa. Ruoka ja palvelu oli erinomaista, kuten aiemminkin.

Ruokailun jälkeen käytiin ostelemassa tuliaisia liikkeistä, jotka ovat avoinna vain näin iltasella ja sitten joutikin takaisin hotellille. Päivän aikana alkoi hotellin ympärillä olla taas tummia entiseen tapaan, eli istumapaikkojen vienti ei heitä siitä hätistänyt.

Päivä oli tuulinen ja varjoissa vähän kolea, mutta jos suojaisaan paikkaan aurinko paistoi, niin siinä oli jo heti kuuma. Myös yöt muuttuivat keskiviikkoa vasten hiostavimmiksi, joten myös kadun äänet tuppasivat sitten enempi häiritsemään, kun muutenkin huonommin nukkui.

Matkamuistoja
Las Palmasin rantakatu
Patsas
Kuvat 9., 10. ja 13.1.

Perjantai 14. tammikuuta - Gáldarin kaupunkiin tutustumassa


Aamupala normaaliin tapaan ja sen jälkeen ohjelmassa oli sukulaisten opastuksella tutustuminen Gáldarin kaupunkiin. Gáldar oli saarta ennen espanjalaisia asuttaneiden guanchien pääkaupunki.

Bussi Gáldarin bussiasemalle lähtee San Telmon bussiasemalta, joten kävelimme lähemmäs Las Arenaksen ostaria, bussireitin varrelle. Bussin numeroa ei enää illalla muistanut, mutta kyyti maksoi 2,95 per henkilö.

Gáldar on pieni kaupunki vähän ylempänä ja nykyistä moottoritietä oltiin jatkamassa sinne asti. Sillat ja kaiteet näyttivät olevan aikalailla valmiina, joten ei luulisi enää vuosia menevän.

Vaikka Palmasissa oli taas tuulinen päivä, niin Gáldarissa ei tuulen vire tuntunut ja keli tuntui helteiseltä. Pienen käveleskelyn, shoppailun ja kahvittelun jälkeen palasimme sitten bussilla Palmasiin.

Iltapäivästä ehdimme käväistä vielä tekemässä viimehetken ostoksia ja aloimme pakkailla laukkuja huomista lentoa varten.

Illallisella kävimme kutakuinkin hotellin kohdalla rannasta löytyvässä Los Girasoles nimisessä paikassa, osoitteessa Paseo de Las Canteras 68. Tarjoilija osasi huonosti englantia, mutta saimme kuitenkin tehtyä tilaukset ja saimme kutakuinkin mitä tarkoitimme. Ravintolan edusta ei ole kovin houkutteleva ruokailemaan, sillä ulkona on väkeä iltaa istumassa, mutta ravintolan sisäpuoli oli kuitenkin siisti. Tupakansavua tosin pääsi laitapöytiin tulemaan, mutta onneksemme vain hetkeksi.

Tilasimme kolme pihviannosta (á 12,50) ja alkuun valkosipulileivät. Valkosipuli tuli erillisenä levitteenä ja hintaa oli euron per henkilö. Juomiksi limukka (1,50) ja 0,5l vesi (1,50). Jälkkäriksi Cortado (0,80), jätskiannos ja hedelmä. Päälle verot. Ruoka oli ihan ok, ei erityisen hyvä tai huono.

Lauantai 15. tammikuuta - Paluupäivä


Bussikyyti kentälle tuli yhdeksältä, joten ehdimme hyvin käymään aamupalalla sitä ennen. Bussi tuli hieman etuajassa ja kuskilla näytti olevan jotain hakusessa, joten päätin käydä kysymässä mitä hän hakee ja meidän kyydistähän siinä oli kyse. Kuljettaja kävi pyytämässä muutkin odottelijat matkaan ja lähdimme kohti lentokenttää.

Kentällä tuli sitten sama opas käymään bussissa, joka oli tullessakin, eli siinäpä ne opaspalvelut tällä reissulla sitten olivatkin. Lähtöselvitys, turvatarkastukset sun muut sujuivat joutuisasti, joten ostosten ja ruokailun jälkeen päästiinkin nousemaan koneeseen. Lentokentän Burger Kingissä hampurilaisateriat ovat kuudesta seitsemään euroon, kahvi 1,55 ja jätskit 1,50.

Lento sujui muuten hyvin, mutta loppumatkasta iski migreeni sen verran kovana, että muuten lyhyt lentomatka alkoi tuntua ikuisuudelta. Onneksi koneesta pääsi lopulta pois ja vähän raikasta happea haukkaamaan.

Laukkuja hihnalta odotellessa mainitsi yksi matkustaja jälleen isoon ääneen, että ne laukut näkisi paremmin kun jokainen ei ryykäisi hihnalle ja jätettäisiin myös nostotilaa hihnan luo. Helsingin päässä oli jopa lattiaan merkitty sopiva seisomaetäisyys, mutta loman leppoisuus oli ilmeisesti jo monelta unohtunut. Migreenin vuoksi ei autolla ajo tullut kyseeseen, joten varasimme huoneen Hiltonista. Netistä reilusti etukäteen varattuna ja maksettuna huoneiden hinnat olisivat olleet puolta edullisemmat.

Bussit ja taksit


Las Palmasissa liikennöi kahdenlaisia busseja. Keltaiset guaguas bussit ovat Las Palmasin busseja ja turkoosit Global bussit liikennöivät koko saarella. Global bussitkin pysähtyvät myös muualla kuin bussiasemilla, mutta niiltä ne helpoiten löytyvät. Paikallisbussin sarjalippu on muuttumassa, joten en laita tähän nykyisiä hintoja, jotka saattavat muuttua tulevien näyttölippujen myötä.

Taksien lähtötaksat olivat jossain euron ja kahden välillä ja muutamalla eurolla pääsi pitkälle, joten taksi on varsin hyvä vaihtoehto, jos kulkijoita on enemmän ja bussin odottaminen ei syystä tai toisesta kiehdo sillä hetkellä tai aikatauluista on epäselvää. Taksit käyttävät mittareita, toisin kuin esim. Kreetalla, jossa hinta täytyy sopia aina etukäteen ja mittarin päälle saanti on ollut vaikeampaa.

Hotelli Astoria


Astoria sijaitsee Canterasin rannan puolivälin paikkeilla, josta muutama kortteli keskikaupunkiin päin, niin ollaan hotellin kulmilla. Vastapäisen talon asukkaina näytti olevan runsaasti tummaihoisia asukkaita ja iltaisin/öisin he tuppasivat pitämään siinä sivukadulla sitten enemmänkin elämää. Tapana näytti olevan myös huutelu naisten ja tyttöjen perään, joten hotellin miljöö ei nyt kaikkein paras ollut.

Hotellista löytyy langaton verkko myös huoneissa ja tunnukset yhteyttä varten sai respasta. Verkon nopeus vaihteli kovasti, eikä ollut missään vaiheessa erityisen nopea, joten riittää nipin napin netissä surffailuun. Tallelokeron hinta oli 14 euroa + 5 euron pantti, jonka sai sitten takaisin. Itse tallelokero olikin sitten kyllä pienin mitä vastaan on tullut, sillä miniläppäriä sinne ei saanut lainkaan menemään ja kamerakin mahtui vain kyljellään, jonka lisäksi yksi optiikka ja lompakko + passit, niin kaappi olikin täynnä.

Sängyt olivat lomakohteiden tyyliin kivikovat, mutta vaatekaapit olivat hyvät ja toimivat. Mitään keittovehkeitä tai jääkaappia ei ollut, vaan normaali hotellihuone. Tv- ja ilmalämpöpumppu olivat sen sijaan huoneiden varustuksena. Hotellin katolta löytyi uima- allas, auringonottotilat, nettipäätteet, kuntosali, pingis- ja biljardipöydät, sekä baari. Aamupala tarjottiin hotellin alakerrassa ja tarjolla olisi ollut myös päivällinen ja illallinen.

Sää


Forecan ennusteet lupailivat tasaista lämpötilaa päivälle 22 astetta ja yöksi 16 astetta, sekä alkuviikolle hieman sateita. Käytännössä sateet sattuivat meidän kohdalla lähes olemattomiksi, eli kastumaan ei joutunut ja sateenvarjot pysyivät repussa. Aiemmilta reissuilta ei kyllä muistu mieleen, että tuuli olisi ollut näin kolean tuntuinen kuin se tämän viikon aikana oli, eli oltiin kyllä aika lähellä kotimaan kesäkelejä.

Yhteenvetoa


Nyt kun sekä Las Palmasissa että Puerto de la Cruzissa on tullut pariin kertaan käytyä, niin kyllä Puerto alkaa tuntua jotenkin miellyttävämmältä paikalta.

Las Palmasissa on toki oikeat ostoskeskukset ja liikkeet, joista voi hyvillä mielin ostaa mitä tarvitsee. Cruzin puolella tilanne ei ole tietenkään sama, mutta onhan siinäkin vieressä sen saaren pääkaupunki, josta myös näytti saavan sen mitä tarvitsee. Cruzin etu on pienempi koko ja sen tuoma rauhallisuus, jonka lisäksi saaren pääkaupunkikin oli jotenkin leppoisamman oloinen.


Etusivulle


Copyright Marko KelhäOikeudellinen huomautus