TFP ja TFCD valokuvaus | ValokuvausblogiSivustokartta

Mitä on TFCD kuvaus?


Lyhenteet


TFP Time for Print ja TFCD Time for CD lyhenteet tulevat esiin, kun etsitään edullista mallia tai valokuvaajaa. Periaate soveltuu myös muuhun valokuvaamiseen, jota halutaan tehdä ilman rahallista korvausta. Nykyaikana TFP lyhenne voisi tarkoittaa myös Time for Photo, mutta puhekieleen TFCD on juurtunut parhaiten, joten käytän itsekin tässä sitä.

Golffari

Työtä ilman korvausta?


Osa ihmisistä harrastaa asioita, joita toiset tekevät työkseen ja siitä tässäkin on kyse. Joku harrastaa valokuvamallina olemista, joku harrastaa meikkaamista ja joku harrastaa valokuvaamista.

Voisi ehkä ajatella, että kyseessä on "vain harrastus", mutta aika monelle juuri harrastus on se intohimo ja työ on vain tapa tienata rahaa harrastamista varten. Harrastuksen muuttaminen työksi voi viedä intohimon, mikä saattaa näkyä lopputuotoksessa.

Katutanssija

Sopimukset helpottavat elämää


Kun asioita tehdään ilman korvausta, halutaan ettei kukaan osapuoli käytä sitä väärin hyväkseen. Tästä syystä myös TFCD kuvauksista sovitaan etukäteen. Joissain tilanteissa riittää ihan vain sähköpostiviestittely, mutta jos kyse on esim. kuvattavan henkilökohtaiseen käyttöön tai hänen antamaksi henkilökohtaiseksi lahjaksi tarkoittama boudoir kuvaus, niin näissä tapauksissa on luontevaa sopia kirjallisesti jopa julkaisurajoituksista (NDA sopimus).

Sopimusjuridisista ja käytännön syistä johtuen osapuolet ovat yleensä täysivaltaisia, eli vähintään 18-vuotiaita.

Mallikuvausta

Valokuvien määrä


Hyviin tapoihin kuuluu, että valokuvaaja hyväksyttää kuvattavalla tallentamansa valokuvat, eikä yleensä ole mitään syytä olla toimittamatta kuvattavalle samoja valokuvia, joita valokuvaaja itselleen jättää. Ammattivalokuvaajalta joutuu yleensä ostamaan yksittäisen valokuvan kopioita tai julkaisuoikeuksia, mutta TFCD periaatteeseen valokuvien pihtaaminen ei sovi.

TFCD kuvauksia Oulussa

Esimerkkejä mihin TFCD valokuvaus soveltuu

  • Valokuvaaja haluaa testata uutta kalustoa tai uusia ideoita
  • Mallin uraa suunnitteleva haluaa kokemusta kuvattavana olosta
  • Valokuvaaja, malli, vaatesuunnittelija tai meikkaaja tarvitsee portfolioonsa kuvia
  • Tapahtumakuvaukset, esim. yhdistykset eivät välttämättä voi maksaa ammattivalokuvaajan tuntikorvauksia
  • Hääkuvaukset ovat varsin suosittu kohde harrastekuvaajille
  • Kun ei halua toimia kaupallisten toimijoiden ehdoilla
  • Harrastamiseen ja hauskan pitoon
Käyttökohteen rajaa lähinnä mielikuvitus tai sen puute.

Taikahuilu-ooppera

Vastavuoroisuus


Mikäli yksi valokuvaussessio ei palvele kaikkien osapuolten tarkoitusta, on ihan tavallista, että tehdään ensimmäinen kuvaus yhden osapuolen idean toteuttamiseksi ja toinen kuvaus toisen ja niin edelleen. Koska taustalla ei ole kaupallisia intressejä, niin aikaa tai kuvamääriä ei tarvitse säästellä ja sitä kautta on helpompaa varmistaa osapuolia miellyttävä lopputulos.

Street Dance

Mihin kaikkeen joutuu suostumaan?


Huippumalli haussa ohjelma kertoo varmastikin omalla tavallaan siitä, mihin mallin pitää taipua, kun raha ratkaisee kuvauksissa. TFCD kuvauksissa jokainen päättää itse omista rajoistaan. Mikäli suuri visio oli tehdä kuvaukset savupiipun päällä tai leijonan häkissä, niin siihen tulee varautua ja sitä tulee kunnioittaa, että kuvaustilanteessa joku ei koekaan suunnitelmaa turvalliseksi tai toteuttamiskelpoiseksi.

TFCD perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta se ei tarkoita leväperäisyyttä. Aikataulut ja kuvaussession sisältö on hyvä suunnitella ja kuvausideoita on hyvä olla takataskussa muitakin kuin se pelkkä A-vaihtoehto, mikäli siihen tuleekin mutkia matkaan. Yhteistyöllä ja keskustelemalla hyvä tulee!

Viulisti

Miten kustannukset katetaan?


Pääsääntönä on, että jokainen vastaa omista kustannuksistaan. Mikäli kuvauksia varten on tarvetta hankkia tai vuokrata erityisiä tiloja, laitteita, rekvisiittaa tai joku osapuolista joutuu matkustamaan huomattavasti pidempiä matkoja, on näiden kustannusten jaosta hyvä sopia etukäteen. Mikäli hankintoja voidaan käyttää uudelleen, niin kannattaa keskustella, jääkö hankinta kuvausten jälkeen jonkun osapuolen omistukseen ja maksaisiko hän silloin siitä enemmän.


Copyright Marko KelhäSivustokartta

Oikeudellinen huomautus